Den amerikanske regering tilføjer yderligere otte kinisiske tech-selskaber til sin liste over selskaber, som amerikanske virksomheder kun må handle med, hvis de har fået særskilt tilladelse fra den amerikanske regering.
På listen står allerede Huawei og en andre kinesiske firmaer.
De otte nye selskaber på listen er:
- Yitu Technology.
- SenseTime.
- Megvii (der står bag Face++).
- Dahua Technology.
- Hikvision.
- iFlyTek.
- Meiya Technology.
- Yixin Technology.
Det gælder for alle de otte selskaber, at de beskæftiger sig med teknologier inden for enten overvågning og kunstig intelligens.
SenseTime bliver i dag således regnet for at være blandt verdens mest værdifulde AI-startups med en anslået værdi på mere end 7,5 milliarder dollar.
Selskabet har leveret software til blandt andet de smart-glasses, som anvendes af kinesisk politi.
Megvii (vurderet til fire milliarder dollar) og Yitu (vurderet til 2,4 milliarder dollar) udvikler produkter inden for ansigtsgenkendelse, mens Hikvision står bag en software-løsning, der via AI blandt andet kan anvendes til at identificere etniske grupper.
Ifølge Human Rights Watch står iFlyTek bag en løsningen inden for såkaldt voiceprint, der er blevet anvendt til at udvikle biometriske databaser til masseovervågning i Kina.
De otte selskaber kommer på entity-listen sammen med 20 andre kinesiske organisationer som led i et amerikansk modtræk mod Kinas behandling af etniske minoriteter og lignende.
I en meddelelse - som du finder i sin helhed her - siger handelsminister Wilbur Ross, at USA med blacklistiongen vil sikre, at amerikanske teknologier alene er med til at sikre en verden præget af frihed og frie virksomheder.
Det er et åbent spørgsmål, om blacklistingen får nogen effekt.
Flere af de pågældende kinesiske organisationer henter en brøkdel af deres omsætning uden for det kinesiske hjemmemarked.